03 veebruar, 2012

Pärnu linna koolide direktori asetäitjate noorsootöö alal tegevusest

Meie ainesektsiooni kuulub 14 inimest, lisaks üldhariduskoolide direktori asetäitjatele noorsootöö alal ka Kutsehariduskeskuse ja Kunstide Maja huvijuhid. Pärnu huvijuhid on pikaajalise tööstaažiga ja erialaselt hästi ettevalmistatud. Paljud meist läbisid karjäärikoordinaatori koolituse ja juhivad selle alast tööd koolides. Meid juhib ja toetab Pärnu linnavalitsuse noorsootöönõunik.

Töökoosolekud toimuvad 1 x kuus, mis on alati ettevalmistatud ja kindla päevakorraga. Nendes osaletakse väga aktiivselt. Oleme tutvunud kõikide üldharidus- ja huvikoolide õpikeskkondadega ning alati oleme leidnud õppimist ja järeletegemist väärivat. Pidevalt toimuvad kohtumised koostööpartneritega: Õppenõustamiskeskus, Avatud Noortekeskus, noorteorganisatsioonid, huvikoolid jne. Oleme alustanud ka Pärnumaa koolide ja seal elavate noorte tegevustega tutvumist (Uulu Põhikool, Audru Keskkool, Kihnu Põhikool)

Osalesime Pärnu linna haridussüsteemi arengukava väljatöötamisel. Alates 2010.aastast on arengukavas noorsootöö lõimitud hariduse ja teiste valdkondadega. Koolide noorsootööjuhtide kaasabil on läbi viidud Pärnu linnas uuring „Laste ja noorte vaba aja sisustamise võimalused Pärnu linnas“ (2009). Sektsiooni juhataja esindas koole pilootprojektis – „Pärnu linna noorsootöö kvaliteedi hindamine” (sügis 2010), mis toimus Euroopa Sotsiaalfondi ja Eesti Vabariigi kaasrahastusel elluviidava programmi „Noorsootöö kvaliteedi arendamine“ raames. Jätkuna osaleb Pärnu linn pilootprojektis „ Noorsootöö võimekuse suurendamine tegelemaks põhihariduseta, koolikohustuslikus eas olevate koolikatkestajatest noortega“, milles osaleme rohkearvuliselt. Eelpoolnimetatud projekti tulemusena võime märgata oma koostöövõrgustiku senisest veelgi tõhusamat koostöö aktiviseerumist. Uue õppekava arendamine meeskonnatööna (2010/2011) kursusest võeti osa oma koolide meeskondade liikmetena.

On kujunenud heaks traditsiooniks, et rida üritusi Pärnu linnas on oma õlule võtnud teatud kooli huvijuht: staarijäljendajate konkurss ( Rääma Põhikool), väitlusturniir ja kõnevõistlus (Humanitaargümnaasium), Meediamull (Koidula Gümnaasium), jõuluball (Vanalinna Põhikool), käsitööpäev (Kuninga tn Põhikool), orienteerumispäev (Raeküla Kool), robootika (Ühisgümnaasium) jne.

Koolitused ja õppereisid oleme planeerinud eneste vajadustest lähtuvalt ning täienduskoolituse võimaldamine on sissekirjutatud Pärnu linna haridussüsteemi arengukava tegevuskavas teemadena. Näit: kultuurialane ja kultuuridevaheline pädevus, noorte kaasamine jt.

Nii on meil toimunud alljärgnevad koolitused: Protokoll ja etikett ametialases suhtlemises (T. Tšatšua); Eneseväljendus (M. Veinmann); Huvijuht koolikultuuris, noorsootööjuhi roll, toimimisviisid ja pädevused (G. Aher); Lisaväärtus hea stiili ja õigekirja kaudu (Loone Ots); Mälutreening (T. Tallermaa), Kaasamine ja kultuuride mitmekesisuse kasutamine (Pro Magister) jne.

Igal aastal oleme korraldanud õppereise, et õppida kolleegidelt ning omandada kultuurialane pädevus. Näit: Riia Eesti kooli külastamine; Helisingis koolikülastus ning Tuglase Selts ja Saatkond; Saaremaal Muhu Põhikooli, Ühisgümnaasiumi ja Kuressaare Gümnaasiumi noorsootööga tutvumine; Viljandis koolikülastus ning Pärimusmuusika Ait, teater Ugala; Tallinnas Vanalinna Hariduskolleegium, Viimsi kool, Bastionid; Kihnu kool, kirik ja muuseum; lisaks veel Haapsalu, Rakvere ning õppereis Liivimaa radadel.


Riita Tõniste, Pärnu Raeküla Kool